Diabet, nutriţie şi boli metabolice este specialitatea medicală care se ocupă de prevenirea, diagnosticarea şi tratarea afecţiunilor metabolice.
Mai mult, această specialitate poate trata principalele afecţiuni cronice netransmisibile, aşa cum este de exemplu, diabetul zaharat, dar şi bolile metabolice ereditare.
Diabetul zaharat este afecţiunea cronică care necesită monitorizare şi îngrijire permanentă. Mai exact, diabetul este o boală în cadrul careia organismul nu poate folosi glucidele din alimentaţie. Glucoza este sursa principală de energie a organismului, iar pentru a putea să fie utilizată, ea trebuie să patrundă în celule. Acest lucru se face cu ajutorul insulinei, un hormon secretat de pancreas, care are rolul de a menţine nivelul glucozei în sânge în limitele normale. În clipa în care pancreasul nu va produce suficientă insulină sau nu va produce deloc, ori când insulina nu e utilizată corect, diabetul îşi va face simţită prezenţa. Cu o monitorizare atentă, diabetul poate fi controlat. Însă dacă nu este controlată afecţiunea poate duce la complicaţii care, din păcate, nu sunt compatibile cu viaţa. Cele mai grave complicaţii ale diabetului sunt: afecţiuni cardiovasculare, nefropatia diabetică, neuropatia diabetică, coma diabetică, retinopatia diabetică etc. Trebuie să reţinem că diagnosticarea precoce şi tratamentul reprezintă cheia spre a preveni sau întârzia apariţia complicaţiilor diabetului zaharat.
Nutriţia este acea specialitate care studiaza necesarul energetic, principiile nutritive implicate în dezvoltarea normală a organismului. Totodată, aceasta are în vedere diagnosticare şi tratarea prinicpalelor afecţiuni cu substrat nutriţional şi metabolic.
Bolile metabolice sunt caracterizate prin reacţii chimice anormale care pot produce modificări ale procesului metabolic. Aceste afecţiuni sunt în mare parte moştenite, au determinism genetic, dar pot să apară şi în decursul vieţii, ca urmare a unor alte boli ce produc afectare hepatică sau pancreatică secundară. Mai exact, bolile metabolice reprezintă alterări ale procesului metabolic normal la nivel celular, cu afectarea reacţiilor chimice specifice transportului proteinelor, carbohidraţilor şi lipidelor. Majoritatea afecţiunilor metabolice sunt cu determinism genetic, unele nu pot fi identificate decât după apariţia simptomatologiei. Printre cele mai cunoscute boli metabolice genetice regăsim: fenilcetonuria, bolile lizozomale, guta, hemocromatoza(depunerea în exces de fier în ficat, pancreas, la nivelul tegumentelor), boala Wilson – depunere de cupru la nivel hepatic, sistem nervos, cornee – inelul Kyser Fleicher, etc.
Medicii diabetologi ai Centrului Medical Polimed sunt aici pentru ca tu să poţi trăi o viaţă normală în ciuda oricărui diagnostic din această sferă medicală.