Sezonul rece reprezinta un subiect delicat si un factor de risc pentru fiecare individ. Cu toate acestea exista doua categorii de persoane: cei care racesc pe aproape toata durata sezonului si cei care racesc o data sau de maxim doua ori. Diferenta dintre cele doua categorii o reprezinta sistemul imunitar. Toata lumea a auzit acest termen, imunitate, dar nu multi stiu ce inseamna sau cum isi pot dezvolta sistemul imunitar.
Pentru inceput sa aflam ce inseamna de fapt imunitatea. Conform definitiei din DEX imunitatea reprezinta rezistenta organismului la actiunea agentilor patogenici sau a produsilor toxici ai acestora. Astfel, sistemul imunitar lupta impotriva microorganismelor daunatoare, depisteaza materialul daunator din organism si apoi il neutralizeaza.
Desi fiecare individ se naste cu sistem imunitar, acesta difera de la persoana la persoana. La nastere sistemul imunitar exista, dar este scazut, fiind nevoie sa-l dezvoltatam de-a lungul vietii si astfel aparand diferentele de la individ la individ. Un sistem imunitar scazut poate fi usor recunoscut in primul rand prin sensibilitatea ridicata la orice tip de boala, dar mai exista si alte “simptome” precum oboseala, vindecarea lenta a racelilor frecvente si reactiile alergice.
O intrebare foarte frecventa este: cum imi pot intari sistemul imunitar?
In primul rand prin oferirea organismului aportul zilnic necesar de vitamine( vitamina A, C, E, Zinc) si printr-o alimentatie corecta, core consta in consumul de fructe si legume proaspete zilnic.
Un alt factor care slabeste sistemul imunatar este stresul, asa ca incercati sa faceti miscare moderat si regulat, exercitiile fizice reduc stresul si stimuleaza productia de limfocite.
Excesele nu fac bine in niciun domeniu, iar sanatatea nu face exceptie. Este recomandat sa evitati pe cat posibil excesele de grasimi, condimente, dar mai ales de bauturi alcoolice si de tutun.
Si desi multi indivizi sunt tentati sa ia antibiotice pentru a spori nivelul de imunitate si pentru a grabi vindecare, acest lucru nu este deloc recomandat. Incercati sa evitati antibioticele in exces si sa apelati la ele doar cand va sunt recomandate de doctor si atunci sa respectati cu strictete modul de administrare.
Un alt factor foarte important in mentinerea si intarirea sistemului imunitar il reprezinta odihna. In timpul somnului sistemul nervos, mai ales creierul, este mult mai activ decat in starea de veche, astfel sunt secretati in cantitati mari unii neurotransmitatori, iar procesele de regenerare sunt atat de intense incat toate mecanismele de protectie celulare, tisulare si sistemice sunt refacute.
La fel de important esti si sistemul imunitar adaptativ. Acesta intervine atunci cand sistemul imunitar nu poate lupta singur impotriva unui virus. Spre deosebire de sistemul imunitar natural, acest sistem se modifica constant, de la o infectie la alta. Dupa fiecare infectie acesta creeaza anticorpi care vor lupta cu respectivul virus in situatiile viitoare si nu ii vor mai permite sa afecteze starea de sanatate a individului.
Este important ca organismul sa aiba sistemul imunitar dezvoltat si de aceea este recomandat ca fiecare individ sa tina cont de acest lucru si sa incerce pe cat posibil sa si-l intareasca in permanenta, in special in sezonul rece.