Ziua mondială a Diabetului este amintită în fiecare an în data de 14 Noiembrie conform inițiativei Organizație Mondiale a Sănătății și Federației Internaționale de Diabet.
Vom începe prin a aminti contribuția extraordinară a Profesorului Nicolae Paulescu care în anul 1921 descoperă o modalitate prin care poate reduce glicemia pacienților care sufereau de diabet printr-un extract cu numele de “pancreină”, rezultatele ulterioare fiind expuse în “Archives Internationales de Physiologie” în data de 31 August 1921.
La aproape 1 an după apariția acestor publicații Frederick Banting și Ch. Herbert Best din Toronto (Canada) anunță oficial descoperirea insulinei negând contribuția pe care Profesorul Paulescu o are la descoperirea acesteia. În anul 1923, acestora li se acordă premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină. Datorita descoperirii “pancreinei” numeroase persoane au reușit să fie tratate.
În Romania conform studiului PREDATOR avem o prevalență a diabetului de tip 2 de 11.6%, fiind cea mai frecventă formă de diabet ce poate să apară la orice vârstă.
Prevalența prediabetului este de 28.1%. Ambele tulburări de metabolism se asociază cu obezitate, obezitate abdominală, dislipidemie. Cheia managamentului o reprezintă prevenția, diagnosticul precoce și intervenția imediată.
Putem să prevenim sau să întârziem progresia diabetului prin intervenții nutriționale și prin adoptarea unui stil de viață sănătos.
Putem să prevenim transformarea unui prediabet catre diabet prin măsuri de optimizare a stilului de viață (scădere ponderală în cazul celor supraponderali sau cu obezitate), intensificarea efortului fizic, alimentație sănătoasă.
Persoane la risc de a dezvolta prediabet:
- Suprapondere
- Vârstă peste 45 de ani
- Parinți, frați, surori cu diabet tip 2
- Sedentarism
- Istoric de diabet gestațional pe parcursul sarcinii sau greutate la naștere a copilului de peste 4 kg
- persoane care au o anumită susceptibilitate genetică (afro-americani, hispanici, indo- americani, populații din Alaska, populațiile din insulele Pacificului și populații asiatice din America)
Persoane la risc de a dezvolta diabet tip 2:
- vârstă peste 45 de ani
- suprapondere
- parinți, frați, surori cu diabet tip 2
- istoric de diabet gestațional pe parcursul sarcinii sau copil cu greutate la naștere de peste 4 kg
- sedentarism
- persoane care au o anumită susceptibilitate genetică (afro-americani, hispanici, indo-americani, populații din Alaska, populațiile din insulele Pacificului și populații asiatice din America)
- steatoza hepatică
Persoane la risc de diabet gestațional:
- Femei care au dezvoltat diabet gestațional la o sarcină anterioară
- Copil cu greutate la naștere peste 4 kg
- Suprapondere
- vârstă peste 25 de ani
- Istoric familial de diabet tip 2
- Sindrom de ovare polichistice (SOPC)
- persoane care au o anumita susceptibilitate genetică (afrio-americani, hispanici, indo- americani, populații din Alaska, populații din insulele Pacificului și populatii asiatice din America)
Testarea de rutină se efectuează prin TTGO (test de toleranță la glucoză) în săptămânile 24-28 de sarcină. Diabetul gestațional dispare după sarcină, dar prezența lui în timpul acesteia crește riscul mamei de a dezvolta diabet tip 2 ulterior; de asemenea crește riscul copilului de a dezvolta diabet pe parcursul vieții.
După depistarea unui diabet zaharat tip 2, măsurile care se impun țin de optimizarea stilului de viață prin creșterea activității fizice, sevrarea fumatului acolo unde există, dietă, educație terapeutică specifică în funcție de complicațiile asociate, consiliere psihologică. Toate acestea se stabilesc și pe baza unor obiective terapeutice cu urmarire etapizata avand drept scop încetinirea progresiei complicațiilor, sau prevenirea apariției unora noi, astfel încât să nu fie afectată calitatea vieții.
Țintele terapeutice generale conform Ghidului ADA (American Diabetes Association) 2022 la pacienții cu diabet zaharat tip 2 sunt următoarele:
- HbA1c = <7% hemoglobina glicozilata (medie a glicemiilor pe 3 luni)
- Glicemie pe nemâncate = 80-130mg/dl
- Glicemie la 2 ore dupa masa <180mg/dl
Aceste tinte se individualizează în funcție de afecțiunile associate, cântărind beneficiile sau riscurile unor ținte mai laxe sau mai stricte.
În ceea ce privește tratamentul diabetului zaharat în Romania, avem la dispoziție o serie de medicamente care asigură menținerea în țintele propuse a glicemiilor, controlul factorilor de risc astfel încât pacienții cu diabet zaharat să ducă o viață normală.
Diabetul zaharat este o boala cronică și nu se vindecă, astfel că atingerea țintelor terapeutice nu trebuie să reprezinte pentru pacienți un prilej de întreruperea a măsurilor de optimizare a stilului de viață sau întreruperea tratamentului.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului dorim să reamintim importanța testării de rutină a glicemiei, cheia unui diagnostic precoce.
Articol redactat de Dr. Dima Gheorghe – Medic Specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice în cadrul Centrului Medical Polimed