Sarbatorile de iarna se pot transforma dintr-un motiv de bucurie intr-un context favorabil pentru excese alimentare, care pot avea efecte dintre cele mai putin placute, cum ar fi dureri abdominale, gastrite sau indigestii. O durere de stomac ar putea ascunde o cauza grava, care sa necesite investigatii medicale si analize de specialitate. Cum putem face diferenta dintre o crampa trecatoare si o afectiune grava?
De Craciun si de Revelion mesele mai copioase decat in restul anului, cu bucate preparate preponderent din carne, asezonate cu sosuri grele si maioneze, de obicei savurate cu bauturi alcoolice, ar trebui sa fie un prilej de sarbatorire si nu cauza unor afectiuni gastrice. Persoanele care consuma fara moderatie bunatatile traditionale sunt vulnerabile in fata unor dureri stomacale, avertizeaza medicii, care atrag atentia ca persoanele care au tinut post sunt si mai expuse riscurilor unor probleme gastrice.
Durerile de stomac care apar dupa terminarea mesei pot fi cauzate de factori diversi, care variaza de la indigestie, gastrita, intoleranta alimentara sau ulcer. Daca senzatia de durere intensa persista si este insotita de simptome precum febra, varsaturi sau palpitatii doctorii recomanda un consult de specialitate si efectuarea unui set de analize personalizat, pentru a identifica si trata posibilele afectiuni grave, “ascunse” de o banala crampa.
Dureri de stomac si posibile cauze
Apendicita – Daca simtiti o durere puternica in partea din dreapta – jos a abdomenului
Pancreatita – Durerea severa in zona superioara a abdomenului ce persista 6-12 ore dupa o masa bogata
Colon iritabil – durere de stomac, balonare si senzatie de oboseala dupa masa
Obstructie intestinala – crampe stomacale moderate sau dureri ascutite, imediat dupa ce ati luat masa
Intoleranta la lactoza – durere de stomac insotita de balonare
Gastrita – durere abdominala, greata si varsaturi, lipsa apetitului, senzatie de oboseala si febra
Pentru a evita orice fel de neplaceri care sa afecteze buna dispozitie de sarbatori, incercati sa consumati cu moderatie preparatele traditionale si sa nu abuzati de consumul de alcool. Daca va confruntati cu dureri puternice de stomac, persistente si a doua zi dupa ce ati luat masa si care nu scad in intensitate, consultati medicul de familie care va poate indruma catre doctorul specialist. Acesta va poate prescrie un set de analize medicale care sa identifice cu exactitate afectiunea de care suferiti si va poate recomanda un tratament adecvat.
Autor: Alexandra Grigore