Ministerul Sanatatii a decis continuarea Programului National gratuit de depistare precoce a cancerului de col uterin, pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, indiferent daca acestea beneficiaza de statutul de asigurat sau nu.
Din pacate, in Romania, cancerul de col uterin este a treia cauza de deces prin cancer la femei, dupa cancerul pulmonar si cel de san. La fiecare doua minute, o femeie moare de cancer de col uterin si in fiecare an sunt descoperite o jumatate de milion de noi cazuri. In Romania,
Tara noastra este pe primul loc in ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin. Conform OMS, rata mortalitatii prin acest cancer in Romania este de 2-3 ori mai mare decat in majoritatea tarilor Europei de Est si de 6,3 ori mai mare decat media tarilor UE.
In cadrul Programului National de preventie au fost puse la dispozitie 97 de centre unde se recoltează probe pentru testarea Babeș-Papanicolau. Pentru a beneficia de efectuarea testului, trebuie sa mergeti la medicul de familie, pentru a obtine formularul pentru recoltare și informatii despre cel mai apropiat centru de recoltare.
Aceste analize medicale gratuite sunt esentiale pentru stoparea acestui flagel in Romania. Informarea cat mai larga si efectuarea testului Papanicolau sunt principalele arme in preventia acestei maladii care poate fi prevenita si tratata cu success, in faze incipiente.
In Romania, programul de preventive are un buget de peste 13 milioane de lei, iar in Bucuresti principalele cetre sunt: Institutul Oncologic “Prof. dr. Alexandru Trestioreanu”, Spitalul Clinic de Urgenta “Sfantul Pantelimon”, “Prof. dr. Alfred Rusescu” – Institutul pentru ocrotirea Mamei si Copilului si Spitalul Universitar de Urgenta.
In restul tarii, puteti beneficia de programul gratuit in centre precum: “Prof. dr. I. Chiricuta” din Cluj Napoca, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Targu Mures, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Craiova si Institutul Regional Oncologic Iasi.
Dupa etapa de recoltare intr-un centru specializat/ laborator medical din localitatea unde decideti sa mergi, rezultatele analizelor medicale se elibereaza dupa o perioada de 30 de zile, de la medicul de familie.
In cazul unui rezultat pozitiv, pacientii vor fi indrumati catre efectuarea unor analize medicale suplimentare in cadrul laboratorului medical atribuit centrelor respective.
Daca rezultatul este negativ, recomandarea este de reprogramare o noua serie de analize medicale dupa o perioada de 5 ani.