Pneumonia poate parea banala, dar nu este deloc asa. Pneumonia este o boala foarte serioasa ce actioneaza la nivelul plamanilor, cauzata de multiple forme de microorganisme, precum virusuri, bacterii sau ciuperci, iar daca nu este tratata la timp poate duce la deces.
Primele simptome sunt asemanatoare cu cele ale unei simple raceli si din acest motiv se poate agrava, nefiind tratata corespunzator. In functie de varsta, de cauza aparitiei bolii(diversi microbi) sau de sistemul imunitar simptomele variaza, insa anumite manifestari sunt frecvent intalnite la toti indivizii si anume: febra, frisoane, tuse ce evolueaza, respiratie ingreunata, oboseala constanta, lipsa poftei de mancare sau o durere in spate, in zona plamanilor.
Tratata la timp pneumonia poate fi vindecata fara dificultati, dar pot aparea complicatii la persoanele cu o imunitate scazuta si poate duce la septicemie, o afectiune letala. Printre complicatiile cele mai frecvente se numara si acumularea de lichid intre membranele ce invelesc plamanii, numita pleurezia sau abcesul pulmonar ceea ce presupune acumularea de puroi intr-o cavitate la nivelul plamanului.
Pentru a putea diagnostica corect pneumonia medicul recomanda de obicei un anumit set de analize printre care se numara analiza de sange, analiza sputei, radiofrafie toracica cu raze X, bronhoscopie si se va masura nivelul de oxigen din sange pentru a se stabili daca se afla sub nivelul mediu.
Contrar teoriilor din folclor, pneumonia nu se instaleaza in organism din cauza frigului sau a curentului, aceasta boala poate fi receptata doar prin intrarea in contact cu un microorganism de tipul bacteriilor, virusurilor sau ciupercilor.
Semne de intrebare ar trebui sa apara in momentul in care observati ca o raceala sau o simpla durere in gat nu raspunde medicamentatiei si continua sa se agraveze. Cel mai important este nu incercati in acel moment sa va prescrieti singuri un antibiotic, deoarece astfel puteti ascunde anumite simptome ale pneumoniei si riscati sa va agravati starea de sanatatea.
In functie de microorganismul care o produce, pneumonia poate fi de mai multe feluri, precum:
- Pneumonia cauzata de Haemophilus infuenzae- poate fi prevenita prin vaccinare
- “Boala Legionarilor”- cauzata in general de bacteria Legionella pneumophilla; aproximativ 20{3c0ae28f7ba2fee7d97cbf644c0d9d2a617e65985b4cd9b4c81a694deadcb233} din cazuri conduc la deces
- Pneumonia cu Mycoplasma pneumoniae- specifica persoanelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 35 ani
- Pneumonia pneumococica- este cauzata de Streptococcus pneumoniae- in cazul persoanele aflate la extreme, fie foarte tinere, fie foarte batrane, poate fi fatala, dar in general este tratabila
- Pneumonia virala- poate fi prevenita prin vaccinare antigripala
- Pneumonia stafilococica- este cauzata de Staphylococcus aureus- nu este foarte frecventa, dar rata de mortalitate este cuprinsa intre 15 si 40 {3c0ae28f7ba2fee7d97cbf644c0d9d2a617e65985b4cd9b4c81a694deadcb233}
De aceea este foarte important sa consultati un medic specialist inca de la cele mai mici simptome pentru a va asigura ca in realitate nu se intampla ceva mult mai grav.