In Romania exista mai mult de 1.5 milioane de pacienti care sufera de diabet, conform datelor Federatiei Internationale pentru Diabet. Specialistii atrag atentia ca numarul romanilor afectati de aceasta boala este in continua crestere, in ciuda progreselor realizate in domeniul medical. Informarea adecvata a pacientilor, adoptarea unor masuri de preventie si analizele medicale facute regulat ar putea duce la scaderea ratei mortalitatii, datorata acestei afectiuni.
Analizele medicale efectuate cu regularitate, in special pentru persoanele cu varsta de peste 45 de ani, care se confrunta cu o greutate peste medie, au tulburari de vedere, si care prezinta si simptome precum urinari frecvente sau senzatia permanenta de sete (putand ajunge sa consume chiar si 4-6 litri de apa pe zi) pot scadea numarul de decese inregistrate din cauza diabetului.
Stilul de viata al pacientului joaca un rol foarte importat in gestionarea diabetului, spune Oana-Martha Igrisan, Director de Comunicare al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente.
„Acest stil de viata explica de ce numarul bolnavilor este in continua crestere in lume, desi terapiile au evoluat foarte mult in ultimii 30 de ani. Pacientul trebuie sa invete sa gestioneze un stil de viata care sa fie complementar terapiilor medicamentoase. In acest sens, dezvoltarea unor programe de educatie si preventie care sa conduca la reducerea factorilor de risc cheie, cum ar fi obezitatea si lipsa exercitiului fizic, devin foarte importante”, mentioneaza Oana-Martha Igrisan, pentru comunicatemedicale.ro.
Diabetul de tip 1 era o boala fatala, pana in anul 1921, cand a fost descoperita insulina. Datorita progreselor medicinei, pacientii care sufera de diabet de tip 1 pot trai un timp indelungat.
Pentru persoanele care sufera de diabet, una dintre cele mai frecvente boli in Romania, nu exista, inca, la nivel national, un registru, a atras atentia profesorul universitar doctor Maria Mota, medic primar cu specialitatea diabet, nutritie si boli metabolice, cu ocazia celei de-a XVI-a editii a Conferintei Anuale de Aterotromboza, potrivit Agerpres.
Autor: Alexandra Grigore