Hipertensiunea arteriala (HTA) – este o problema majora de sanatate care necesita consultatii si indicatii medicale multiple precum si un cost al complicatiilor destul de importante.
Ea reprezinta un factor de risc cardiovascular major. Conform OMS ( Organizatiei Modiale a Sanatatii ) HTA reprezinta prin consecintele sale principala cauza de mortalitatea in intreaga lume. Exista o relatie directa intre valorile tensionale si riscul de evenimente cardiovasculare ( boala cardiaca ischemica, infarct miocardic, insuficienta cardiaca ) cerebrovasculare ( accident vascular cerebral ) renale, astfel tratamentul antihipertensiv odata instituit scade acest risc.
Daca pana nu demult tratamentul viza valorile tensionale, in prezent abordarea diagnostica si terapeutica tinteste evaluarea riscului cardio-vascular global.
Riscul cardio-vascular total reprezinta riscul de evenimente fatale intr-o perioada predefinita de timp.
Conditiile sau factorii de risc care sunt implicati in bolile cardiovasculare sunt clasificati in :
- FR modificabili ( care pot fi controlati prin dieta si tratament )
-fumat
-obezitate ( determinarea indicelui de masa corporala =IMC )
-dislipidemie
-diabet zaharat
-hipertensiune arteriala
-sedentarismul
- FR nemodificabili:
-varsta ( limita de varsta pentru aparitia bolii cardiovasculare este de peste 45 ani la barbati si peste 55ani la femei)
-sex ( riscul este de 2-5 ori mai mare la barbati decat la femei, egalandu-se dupa menopauza devenind mai mare la femei dupa 75ani )
-ereditate ( parinti: tatal pana 55ani si respectiv mama pana la 65 ani )
Una dintre obiectivele abordarii moderne a pacientului hipertensiv este identificarea afectarii de organ tinta ( de la aparitia factorilor de risc si pana la instalarea afectarii cardio-vasculare pacientul trece printr o perioada asimptomatica adica perioada afectiunii subclinice de organ tinta ).Importanta acestei perioade cu potential reversibil este in initierea tratamentului individualizat cu scopul de a reduce riscul de progresie spre boala cardio-vasculara.
Identificarea afectarii de organ tinta la pacientul hipertensiv:
-cordul -expresia afectarii de organ tinta este hipertrofia de ventricul stang ( ingrosarea peretilor ventriculului stang ) care in timp poate duce la insuficienta cardiaca.
-vasele de sange ( cerebrale, renale, membre inferioare )
In ajutorul evidentierii factorilor de risc vin investigatiile de laborator :
- efectuarea profilului lipidic ( colesterol seric total, HDL si LDL colesterol )
2.diabetul zaharat pus in evidenta prin : glicemia a jeun, testul de tolaranta la glucoza, hemoglobina glicozilata .
- afectarea renale prin: creatinina serica, acidul uric si determinarea ratei de filtrare glomerulara., proteinuria.
Iar in evaluarea afectarii de organ tinta ne ajuta investigatiilor imagistice:
1. afectarea cardiaca ( ingrosarea peretelui ventricululi stang ) prin EKG -electrocardiografie, ecografie cardiaca;
- afectarea vasculara prin ecografie doppler ( la nivelul artere carotide prin indicele intima-medie IMT evidentiaza ingrosarea peretelui arterial datorita aterosclerozei; precum si la nivelul arterelor membrelor inferioare) si masurarea indicelui glezna-brat ( raportand TA masurata la nivelul bratului si la nivelul membrului inferior )
Prin urmare scopul tratamentului antihipertensiv ( 1. nefarmacologic -modificarea stilului de viata prin: oprirea fumatului, consumul moderat de alcool, scaderea in greutate la cei supraponderali, reducerea consumului de sare, activitate fizica, reducerea consumului de grasimi saturate. 2. farmacologic-diferite clase de medicamente ) este de a preveni prin scaderea valorilor tensionale afectarea organelor tinta si implicit aparitia bolilor cardio-vasculare.