Dupa sarbatorile de iarna, in care multi dintre noi au consumat alimente bogate in grasimi, specialistii in nutritie recomanda o perioada de detoxifiere, care sa-I permita organsimului sa-si revina dupa regimul alimentar la care a fost supus in luna decembrie. Pe de alta parte, exista si medici care atrag atentia ca regimul pentru detoxifierea organismului si produsele asociate cu acesta sunt, de fapt, “metode pentru a le lua oamenilor banii”.
In fiecare an, cu precizie de ceas elvetian, dupa sezonul sarbatorilor de iarna apar stiri, recomandari si articole in care se prezinta pe larg metode pentru “curatarea organismului” de toxinele cu care a fost “coplesit” in perioada meselor copioase.
Parerile medicilor si specialistilor sunt impartite, cand vine vorba despre acuratetea sau de rezultatele acestor metode pentru detoxifierea organismului.
Avantajele regimurilor de detoxifiere
Consumul unei cantitati mai mari de fructe si legume poate fi benefica pentru sistemul imunitar
Eliminarea grasimilor din regim poate duce la cresterea aportului de energie
Introducerea unui numar crescut de fibre in alimentatie poate avea ca rezultat protejarea inimii si a sistemului cardiovascular
Eliminarea alimentelor cu multe calorii poate accelerea pierderea in greutate
Dezantajele regimurilor de detoxifiere
Curele de detoxifiere drastice, in care se recomanda doar diverse ceaiuri, afecteaza integritatea organismului
Nu exista dovezi stiintifice care sa dovedeasca efectele unor regimuri de detoxifiere
Eliminarea completa a grasimilor ar putea impiedica absorbtia vitaminelor liposolubile.
Eliminarea anumitor grupuri de produse alimentare (produse lactate sau eliminarea grasimilor) nu are beneficii pe termen lung
Mihaela Bilic, medic primar in diabet si boli de nutritie sustine ca organsimul se detoxifica singur, prin ficat, rinichi, plamani si piele. “Regimurile de detoxifiere sunt doar o metoda de a le lua oamenilor banii”, apreciaza dr Bilic, intr-un interviu acordat amfms.ro.
Autor: Alexandra Grigore