Intoxicatiile alimentare sunt tratate de medici pe tot timpul anului, insa vara, cand caldura altereaza mancarea sau spatiul de depozitare al acesteia, doctorii se confrunta cu un numar mult mai mare de toxiinfectii alimentare. Simptomele variaza de la dureri de cap si febra, pana la varsaturi, diaree cu sange sau paralizie. Principalii vinovati sunt bacteriile si virusii care ajung in alimente si apoi in organism.
Carnea, laptele, ouale si ciupercile sunt in topul alimentelor care pot fi contaminate cu agenti patogeni si care pun in pericol sanatatea, dar si legumele sau fructele pot fi afectate. Listeria infecteaza laptele nepasteurizat, legumele si fructele, in timp ce Salmonella se poate gasi in carne cruda, in oua sau in produse care contin oua crude (sosuri, maioneza, de exemplu). Alte bacterii periculoase sunt: Aeromonas hydrophila, Aeromonas caviae, Bacillus cerus sau Campylobacter jejuni.
In cazul in care faceti un gratar, aveti grija sa perpeliti bine carnea si produsele derivate din carne, cum ar fi carnatii, micii sau frigaruile. Prepararea termica scade riscul de aparitie a unei infectii alimentare. Acelasi lucru este valabil si pentru ciuperci. Nu consumati ciuperci crude, chiar daca sunteti specialist in deosebirea soiurilor bune de cele toxice. Exista riscul ca anumiti spori nocivi sa fie transportati de vant de la ciupercile daunatoare la cele comestibile si sa va infectati.
Atentie la legumele si fructele din comert
Evitati sa consumati lapte nepasteurizat sau nefiert si feriti-va de fructele de mare sau peste, pentru ca ar putea contine virusi. Unul dintre cei mai periculosi este Vibrio vulnificus, care se dezvolta in apele marine calde si poate contamina crustaceele in general si scoicile in special. Gatiti scoicile foarte bine, prin fierbere si aruncati-le pe cele care nu se deschid in urma procesului termic.
O alta surpriza neplacuta ati putea avea daca degustati conserve si gemuri facute in casa. Legumele si fructele cumparate din piata ar putea fi infestate cu bacilul botulinic, asadar daca le veti conserva acasa s-ar putea sa va imbolnaviti de botulism. Bacilul afecteaza sistemul nervos si tubul digestiv si este cu atat mai periculos cu cat conservele nu isi modifica textura, culoarea sau gustul.
Copiii, varstnicii trecuti de 65 de ani si femeile insarcinate sunt cei mai vulnerabili in fata bacteriilor si parazitilor si trebuie protejati. Metodele de preventie sau de profilaxie sunt “sfinte”. Spalati-va pe maini cat mai des, folositi sapunul cu generozitate de fiecare data cand ati intrat in contact cu bucati de carne cruda si curatati cat mai bine toate alimentele pe care doriti sa le preparati.
Solicitati recomandari doar de la medicul de familie
Cele mai multe simptome neplacute, cum ar fi durerea de cap ori de stomac, febra si oboseala trec in primele 24-48 de ore de la infectie. Pe de alta parte, deshidratarea, durerea abdominala care creste atunci cand mergeti, slabiciunea musculara si senzatia de lesin sau bataile rapide ale inimii se numara printre simptomele severe ale unei infectii alimentare. Mergeti la medicul de familie si explicati-i acestuia ce anume ati consumat. S-ar putea sa va recomande o serie de analize medicale care sa arate sursa infectiei.
De asemenea, medicul de familie sau doctorul de specialitate este singurul in masura sa va recomande un tratament adecvat. Nu apelati la “retete din batrani” sau la “metode pe care le-ati citit online”, pentru ca anumite toxiinfectii alimentare sunt foarte periculoase si riscati sa va inrautati starea de sanatate in loc sa o ameliorati.
Autor: Alexandra Grigore