Am ales să vorbesc astăzi despre infecția cu HPV pentru că numeroase paciente se confruntă cu incertitudini legate de această teamă, fiind, de asemenea, una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală.
Ceea ce vreau să stabilesc încă de la început este că nu trebuie să vă simțiți stigmatizate dacă ați contactat Human Papilloma Virus, deoarece aproximativ 75-80{3c0ae28f7ba2fee7d97cbf644c0d9d2a617e65985b4cd9b4c81a694deadcb233} din oamenii care au activitate sexuală au contactat cel puțin o dată acest virus.
Vestea bună este că majoritatea indivizilor elimină virusul din organism în aproximativ doi ani, vestea mai puțin bună este că nu există un medicament minune pe care sa-l înghițim și să dispară virusul, ci doar imunitatea noastră poate lupta pentru a îndepărta virusul.
Cine este HPV?
Virusul Papilloma face parte din familia Papovaviridae, au fost descoperite aproximativ 200 de tipuri, dintre care 100 de tulpini ce afectează omul, iar cel putin 30 de tipuri de HPV sunt capabile să infecteze mucoasa genitală. Aceste 40 de tipuri de HPV au fost clasificate în funcție de tipul de leziune pe care îl pot produce in:
Low risk types: 6,11,40,42,43,44,53,54,61,72,81
High risk types: 16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,68,82
Possible hight risk types: 26,66,73
Rolul cauzal al infecțiilor cu HPV în apariția cancerului de col uterin a fost documentat dincolo de orice dubiu. Această asociere este practic prezentă în toate cazurile de cancer de col uterin.
În 2008 a fost acordat premiul Nobel pentru medicina lui Harald zur Hausen care a dovedit relația de cauzalitate directă între infecția persistentă cu HPV și neoplasmul de col uterin. Ceea ce vreau sa subliniez este că a avea infecție cu HPV nu este echivalent cu a avea cancer al colului uterin, deoarece doar acele paciente care au infecție persistentă pot dezvolta leziuni precursoare cancerului de col (displazii cevicale) care, în timp, se pot transforma în cancer al colului uterin.
Astfel, doar acele tulpini încadrate la high risk sunt implicate în apariția cancerului de col uterin, în schimb cele din categoria low risk pot duce la apariția condiloamelor genitale (veruci sau negi).
Este cunoscut faptul că verucile pot apărea și la nivelul palmelor sau plantelor, dar trebuie înțeles faptul că aceste leziuni sunt produse de alte tulpini de HPV ( 1,2 4, 5,7 , 12, 14 etc).
Cum se transmite virusul?
Transmiterea HPV se face prin contact direct piele-piele sau mucoasă-mucoasă. Transmiterea este facilitată de injurii minore la locul inoculării. Calea de transmitere cea mai importantă a infecției genitale cu HPV este cea sexuală, astfel riscul de apariție a infecției cu HPV crește odată cu numărul partenerilor sexuali. Folosirea prezervativului reduce consistent rata transmiterii, dar nu conferă protecție totală.
Vârsta leziunii se pare că influențează infectivitatea, astfel în urma contactului cu o persoană ce are condiloame genitale recente transmiterea virusului este mai probabilă decât în cazul unei personae cu leziuni mai vechi.
Altă cale de transmitere este cea perinatală, adică nou născutul se poate infecta de la mamă cu HPV, trecând prin filiera pelvigenitală în timpul travaliului. Cezariana poate reprezenta o soluție pentru diminuarea riscului de transmitere de la mamă la făt.
Care sunt factorii de risc pentru progresia unei infecții cu HPV către cancer al colului uterin?
- comportamentul sexual: – vârsta mică de începere a vieții sexuale
– prima sarcină obținută la o vârstă mică
– numărul crescut de parteneri sexuali
2) alterarea imunității: – sarcina este o perioadă în care fiziologic scade imunitatea
– femei infectate cu HIV
– paciente aflate sub tratamente imunosupresoare
3) inflamația cervicală cronică
4) fumatul- reprezintă un factor de risc major deoarece el produce o depresie imunologică locală ce poate îngreuna sau chiar împiedica eliminarea virusului.
5) folosirea contraceptivelor orale – deoarece aceste paciente nu mai folosesc și alte metode contraceptive de tip bariera ( prezervativ)
Cum știm dacă am contactat HPV?
Genotiparea HPV utilizează tehnici de biologie moleculară ( PCR, hibridizare) pentru detectarea calitativă a 37 tipuri anogenitale de HPV . În urma testarii, pacientele pot afla ce tip de tulpină au contactat (cu risc crescut oncogen, cu risc scazut oncogen sau cu risc nedeterminat ).
În funcție de rezultat, pacienta va fi consiliată de către medicul ginecolog asupra riscurilor si atitudinii terapeutice, care se face individualizat conform ghidurilor europene, ținând cont de rezultatul PAP și al colposcopiei. Atenție, rezultatul PAP nu poate identifica infecția cu HPV ( tulpina de HPV), el doar ridică suspiciunea de infecție cu HPV orientând medicul ginecolog asupra urmatorilor pasi, genotipare HPV și colposcopie.
Pregatirea pacientei pentru recoltarea probei în vederea genotipării HPV este similară cu cea pentru recoltarea PAP:
-pacienta trebuie să nu fie la menstră ,
-preferabil zilele 10-14 ale ciclului menstrual,
– a nu se utiliza spalaturi vaginale , ovule, spermicide, tampoane sau creme vaginale cu 48 h înainte de recoltare ,
– a se evita contactul sexual cu 48 h înainte de recoltare.
Procedura de recoltare nu este una dureroasă, fiind similara cu cea pentru recoltarea PAP.
CINtec Plus, investigația de înaltă acuratețe
Reprezintă un test imunocitochimic ce detectează cantitativ simultan două proteine P16INK4a și Ki67 în preparatele de citologie cervicală.
Supraexpresia proteinei P16INK4a (marker al infecției transformante) împreună cu supraexpresia proteinei Ki67 (marker de proliferare celulara) reprezintă o dovadă a perturbării ciclului celular din cauza activității oncogenice a HPV.
Astfel, CINtec Plus are rolul de a diagnostica acele paciente cu tulpini cu risc crescut oncogen, la care infecția va fi trenantă și care, în timp, au un risc crescut de a dezvolta displazie cervicală severă și cancer al colului uterin. Testul are o înaltă sensibilitate (94{3c0ae28f7ba2fee7d97cbf644c0d9d2a617e65985b4cd9b4c81a694deadcb233}) și specificitate (97,5{3c0ae28f7ba2fee7d97cbf644c0d9d2a617e65985b4cd9b4c81a694deadcb233}).
Pacientele cu CINtec Plus pozitiv vor avea nevoie de investigații suplimentare: colposcopie și intevenție chirurgicală excizională ( ERAD, conizație).
Cazurile cu CINtec negativ vor intra în screeningul de rutină.
Recomandările pentru testarea CINtec Plus:
-HPV -HR (risc crescut oncogen) pozitivă și PAP -NLIM
-ASCUS și HPV-HR pozitiv
-LSIL la femeile tinere
Pregatirea pacientei pentru recoltare:
– pacienta trebuie să nu fie la menstră ,
– preferabil zilele 10-14 ale ciclului menstrual,
– a nu se utiliza spălaturi vaginale , ovule, spermicide, tampoane sau creme vaginale cu 48 h înainte de recoltare ,
– a se evita contactul sexual cu 48 h înainte de recoltare.
– recoltarea trebuie să fie efectuată înainte de tuseul vaginal, înainte sau la minimum 24h postcolposcopie
– la minim 1,5-3 luni de la ERAD, conizație, polipectomie sau postpartum
Există tratament pentru HPV?
In cazul infecției cu HPV nu există până în acest moment un antiviral eficient. Astfel, singurele preparate pe care le putem administra sunt cele pentru stimularea imunității.
Renunțarea la fumat poate reprezenta un factor pozitiv în vedrea eliminării virusului HPV.
În cazul apariției condiloamelor, acestea pot fi îndepartate prin:
– aplicarea unor substanțe cu efect local
– criochirurgie (inghețare)
– electrocauterizare(ardere)
– tratament cu laser
În cazul apariției displaziilor cervicale, tratamentul este individualizat in funcție de mai mulți factori: gradul de severitate, extinderea leziunii, varsta pacientei, dorința de procreere.
Atitudinea terapeutica este:
– chirurgie conservatoare (excizia leziunii) : ERAD (electrorezecție cu ansă diatermică), conizație, amputație de col
– chirurgie radicală: histerectomie totală.
Dr. Raluca Suba
Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie
Centrul Medical Polimed