Cancerul ovarian ar putea fi prevenit in proportie de 86 la suta
Cancerul ovarian, una dintre cele mai grave boli care ucide aproximativ 1000 de femei anual in Romania si 150.000 in lume, ar putea fi prevenit, au declarat recent cercetatorii britanici de la University College din Londra, care isi bazeaza afirmatiile pe analiza nivelurilor unei proteine prezenta in sange.
Cercetatorii londonezi sustin intr-un studiu publicat de BBC ca nivelurile proteinei CA124 cresc, in sange, in cazul pacientelor care sufera de cancer ovarian si atrag atentia ca analizele medicale regulate, care sa monitorizeze si aceasta proteina ar putea salva vieti. Cancerul ovarian poate fi tratat daca se depisteaza in prima faza, arata doctorii, argumentand ca 94 la suta dintre femeile care au identificat boala in faza incipienta au supravietuit.
Profesorul doctor Usha Menon, de la University College din Londra, a declarat pentru BBC ca studiul reprezinta un progres important in prevenirea cancerului ovarian, dar s-a aratat rezervata in privinta numarului de paciente care ar putea fi salvate. In cazul in care femeile ar merge si ar face regulat analize medicale, atunci riscul de aparitie al cancerului ovarian ar putea fi diminuat cu 86 la suta , considera profesorul doctor Usha Menon.
8 mai, Ziua Internationala de Lupta impotriva Cancerului Ovarian
Datele prezentate de studiul britanic nu pot fi trecute cu vederea, in conditiile in care aproximativ 240.000 de femei sunt diagnosticare anual, in lume, cu acest tip de cancer, arata globocan.iarc.fr.
In Romania, sunt diagnosticate 1850 cazuri noi, in fiecare an, sustin reprezentantii Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC). Acestia au fost prezenti la o conferinta de presa organizata cu ocazia zilei internationale de lupta impotriva cancerului ovarian, pe 8 mai.
Simptomele cancerului ovarian
Reprezentantii FABC au spus ca simptomele bolii sunt adesea confundate cu boli mai puţin serioase, cum ar fi problemele gastrointestinale si ca din acest motiv putine femei se prezinta la doctor.
- cresterea circumferintei abdominale / balonare persistenta, de lunga durata, nu tranzitorie
- senzatia de satietate precoce
- dureri in abdomen
- necesitate frecventa de a urina
„Mergeti la medicul de familie daca manifestati aceste simptome de mai mult de trei saptamani. De asemenea, daca aveti in familie pe cineva care a suferit de cancer ovarian, spuneti-i asta medicului,” a spus Cezar Irimia, presedintele FABC.
Aplicatie impotriva cancerului ovarian
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România le recomanda femeilor sa mearga la doctor mai des, sa faca periodic ecografii abdominale si transvaginale, acestea fiind cele mai simple metode neinvazive de diagnostic. De asemenea, le sfatuiesc pe femei sa consulte chestionarul online, lansat pe www.invingemcancerul.ro.
„Am creat pe www.invingemcancerul.ro un chestionar pentru toate femeile care vor sa afle care sunt factorii de risc pentru a face cancer ovarian. Va indemn sa raspundeti la cele cinci intrebari, dureaza doar un minut, iar apoi sa il dati mai departe la persoanele la care tineti. Dati-l catre macar alte doua femei. Este doar un mic gest ce le poate salva viata,” subliniaza Cezar Irimia, presedintele FABC.
Poti urmari, mai jos, conferinta tinuta de un doctorul Oliver Dorigo in care vorbeste despre metodele de tratare a cancerului ovarian:
Autor: Alexandra Grigore