Atacul de panică reprezintă o stare de teama sau de disconfort intens si se caracterizeaza printr-o multitudine de simptome care apar din senin, brusc, ating intensitatea maxima in decurs de 10 minute, dupa care se remit treptat.
Simptome care se pot intalni in timpul unui atac de panica:
-senzatia de sufocare sau de lipsa de aer
-batai puternice ale inimii
-transpiratii
-tremor
-ameteala
-durere sau disconfort in zona pieptului
-greata sau disconfort abdominal
-senzatia de frig sau de caldura
-senzatia de amorteala sau intepaturi
-sentimentul de iminenta a mortii
-teama ca va pierde controlul sau ca va innebuni
-derealizare sau depersonalizare
Atacurile de panica sunt manifestari frecvente ale unui tablou de fond de anxietate.
Anxietatea este starea patologica ce se manifesta printr-un sentiment de „teama fara obiect”. Se diferentiaza de frica prin faptul ca aceasta reprezinta o „teama cu obiect” , adica un raspuns la o cauza cunoscuta. Anxietatea este produsa de stres sau frustrari continue sau severe si devine ulterior, un raspuns conditionat la alte situatii de viata, mai putin severe.
Persoanele care au atacuri de panica repetate, persistente, cu anxietate anticipatorie legata de posibilitatea de a surveni un alt atac de panica sau modificare semnificativa de comportament, sufera de tulburare de panica.
Efectele unui atac de panică afecteaza calitatea vietii. A avea un atac de panică a fost clasificat ca fiind una dintre cele mai intens producătoare de teama, inconfortabile si disfunctionale experiențe din viața unui om. Daca nu sunt tratate in cel mai scurt timp, e posibil ca atacurile de panica sa se complice, sa se asocieze cu alte afectiuni si sa necesite internare intr-un serviciu de specialitate. De aceea, este important ca persoana care sufera un prim atac de panica sa se adreseze unui medic psihiatru. Ca si principii de tratament sunt folosite atat medicatia cat si psihoterapia, tehnici de relaxare, mindfulness, precum si modificari ale stilului de viata (exercitii fizice, dieta echilibrata, renuntarea la substante psihoactive, etc.), rata de recuperare in caz de atac de panica fiind una ridicata.