Un studiu finantat de Fundatia Bill&Melinda Gates arata ca 70 la suta dintre decese sunt legate de boli netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul sau Alzheimer, toate aceste trei afectiuni putand fi depistate la timp si tratate sau tinute sub control daca pacientii ar face analize medicale regulat, de doua ori pe an.
Studiul reuneste datele din 195 de tari si subliniaza ca, din cele 56 de milioane de decese inregistrate anul trecut, in 2015, 70 la suta au fost cauzate de boli netransmisibile, de multe ori legate de stilul de viata, care cuprinde factori precum dieta, activitatea fizica, consumul de alcool sau tutun.
Bolile de inima si accidentele vasculare cerebrale, primele cauze ale mortii premature, pot fi gestionate daca pacientul afla in timp util, in urma analizelor medicale.
Studiul evalueaza performanta fiecarei tari analizate in raport cu rezultatele care ar fi fost de asteptat in functie de nivelul de dezvoltare economica, nivelul educational si situatia demografica.
Astfel, in Statele Unite, prima putere economica mondiala, numarul anilor de viata pierduti din cauza bolilor de inima coronariene este de peste doua ori mai mare decat lasa sa se spere indicele sau de dezvoltare socio-demografica, in timp ce Franta are o situatie de doua ori mai buna.
Acelasi studiu releva faptul ca speranta de viata in lume a crescut cu peste 10 ani, ajungand la o medie de 69 de ani pentru barbati si 78 de ani pentru femei. Unul dintre principalele motive care au dus la aceste date este scaderea ratelor de mortalitate in cazul mai multor boli transmisibile, precum SIDA sau malarie.
Anul trecut, din cauza SIDA au murit 1,2 milioane de oameni, dar acest numar este cu 33 la suta mai mic fata de rata decelor inregistrate in 2005. Decesele cauzate de malarie au scazut cu 37 la suta , la 730.000, in 2015 fata de 2005.