Din dorinta de a manca alimente cat mai sanatoase foarte multe persoane aleg sa cumpere produse lipsite de gluten, fara sa-si dea seama ca pot afecta grav sanatatea inimii, avand in vedere ca produsele fara gluten contin zahar si grasimi in cantitati mari si au o compozitie mai saraca din punct de vedere nutritional in comparatie cu cele obisnuite.
Produsele alimentare fara gluten nu ar trebui sa fie considerate un inlocuitor sanatos al celor obisnuite, precizeaza un grup de experti citati de The Telegraph, potrivit Agerpres. Specialistii ii incurajeaza pe oameni sa fie foarte atenti la eticheta si trag un semnal de alarma in ceea ce priveste informarea corecta a consumatorilor.
”Tinand cont ca valorile nutritionale ale produselor fara gluten variaza semnificativ in comparatie cu omoloagele lor cu gluten, cum ar fi faptul ca au niveluri mai mari de grasimi saturate, etichetele trebuie sa indice in mod clar acest lucru astfel incat pacientii, parintii si ingrijitorii sa poata lua decizii informate”, a indicat dr. Sandra Martínez—Barona, cercetator asociat in cadrul studiului efectuat de Societatea europeana de gastroenterologie, hepatologie si nutritie pediatrica.
Studiul a analizat 654 de produse fara gluten, promovate de 25 de marci, comparate cu variante similare care contineau gluten. Rezultatele studiului au fost prezentate in cadrul celui de-al 50-lea congres anual al Societatii europene de gastroenterologie, hepatologie si nutritie pediatrica de la Praga.
Oamenii care sufera de afectiuni cardiovasculare acorda o atentie deosebita preparatelor consumate si evita, la recomandarea medicului, excesul de grasimi si zahar, pentru ca acestea ingreuneaza activitatea inimii si favorizeaza depunerea colesterolului pe interiorul arterelor. De asemenea, pentru sanatatea inimii este de preferat introducerea unor reguli in alimentatie.
Pe zi se recomanda sa mancam de patru-cinci ori, la intervale regulate, cantitati mici si echilibrate din punct de vedere al aportului energetic. Neapărat micul dejun, pranzul si cina, iar intre aceste mese principale, doua gustari, alcatuite din fructe sau salate de legume proaspete, de sezon.
Cinele tarzii, luate pe fuga, chiar daca sunt alcatuite din preparate cu un continut scazut de calorii, sa zicem salata, peste sau friptura de carne alba, nu sunt indicate decat cu minim doua-trei ore inainte de culcare, pentru a-i permite digestiei sa-si faca treaba.
Fructele şi legumele au multe substante nutritive si vitamine, insa, daca le consumam dupa mesele in care am savurat carne grasă, atunci ele vor astepta in stomac pana cand vor fi digerate si vor fermenta, iar rezultatele nu sunt dintre cele mai placute. Fructele sunt excelente pe post de gustare intre mese.