Te simti slabit sau ai momente in care iti paralizeaza sau iti amorteste bratul, piciorul sau chiar fata? Daca da, ar trebui sa te puna pe ganduri. Acestea pot fi semnele unui accident vascular cerebral (AVC).
Accidentul vascular cerebral se produce atunci cand o artera ce furnizeaza sange la nivelul creierului este blocata de un cheag de sange (accident vascular tromboembolic) sau se sparge (accident vascular hemoragic). Din cauza acestui blocaj sau a spargerii acea parte a corpului ce este controlata de zona afectata a creierului nu mai poate reactiona corespunzator, celulele nervoase responsabile de acea portiune pot muri in doar cateva ore, insa simptomele sunt vizibile imediat, in urmatoarele minute.
Desigur, simptomele prezentate la inceput nu sunt singurele, printre cele mai frecvente manifestari se enumara: starii de amorteala, slabiciune sau paralizie a fetei, bratului sau piciorului, de obicei pe o parte a corpului tulburari de vedere la un ochi sau la ambii, precum vedere neclara, incetosata, cu pete, vedere dubla sau pierderea vederii confuzie, tulburari de vorbire sau de intelegere a cuvintelor celorlalti, tulburari de mers, ameteala, pierderea echilibrului sau a coordonarii, dar tot un simpotm este si atacul ischemic tranzitoriu ce poate varia ca durata de la cateva minute pana la 24 de ore.
Simptomele unui AVC pot progresa in curs de cateva minute, ore sau zile, adesea in mod treptat. De exemplu, slabiciunea usoara poate evolua spre o incapacitate de a misca bratul si piciorul de pe o parte a corpului. In cazul in care accidentul vascular cerebral este provocat de un cheag de sange mare (ischemic), simptomele apar brusc, in decurs de cateva secunde. In cazul in care o artera care este ingustata deja de ateroscleroza este blocata, de obicei simptomele se dezvolta gradat, in curs de cateva minute sau ore, sau mai rar, in cateva zile.
Asa ca trebuiesc luate in considerare aceste simptome chiar daca dureaza putin deoarece pot indica aparitia unui atac vascular cerebral. Accidentul ischemic tranzitor nu lasa sechele fizice sau cognitive permanente, insa simptomele sunt foarte asemanatoare cu cele ale unui accident vascular cerebral.
Semnele unui accident ischemic tranzitor (AIT). Simptomele sunt asemanatoare celor din accidentul vascular cerebral, cu exceptia urmatoarelor: pierderea vederii este de obicei descrisa ca o senzatie, ca o umbra, scaderea vederii unui ochi tipic, simptomele accidentului ischemic tranzitor dispar dupa 10 pana la 20 de minute, dar ele pot persista pana la 24 ore. Deoarece nu se poate preciza daca simptomele se datoreaza unui AVC sau unui AIT, este nevoie de un tratament de urgenta in ambele situatii
Cheagurile sangvine apar in general ca urmare a altor probleme ale organismului ce afecteaza circulatia sangelui, spre exemplu:
– endocardita – infectia valvelor cardiace
– aritmii cardiace – ritmuri cardiace neregulate ( fibrilatie atriala, flutter atrial, tahicardie ventriculara)
– rigidizarea peretilor arterelor (ateroscleroza). Aceasta este cauzata de tensiunea arteriala crescuta, de diabetul zaharat si de nivelul crescut al colesterolului sangvin
– anumite afectiuni ale valvelor cardiace, cum ar fi o valva cardiaca artificiala, o valva cardiaca reparata, o boala cardiaca valvulara precum prolapsul de valva mitrala sau stenoza (ingustarea) orificiului valvular
– un foramen ovale patent, care este un defect cardiac congenital
– tulburari de coagulabilitate a sangelui
– vasculita – inflamarea vaselor sangvine
– desi mai rar, tensiunea arteriala scazuta (hipotensiunea) de asemenea poate sa cauzeze un accident vascular cerebral ischemic; tensiunea arteriala scazuta duce la scaderea circulatiei sangvine la nivelul creierului; ea poate fi determinata de o ingustare sau o afectare a arterelor, de infarctul miocardic, de o pierdere masiva de sange sau de o infectie severa.
– unele interventii chirurgicale (precum endarterectomia) sau alte procedee (cum ar fi angioplastia) folosite pentru tratamentul arterelor carotide ingustate, pot duce la formarea unui cheag sangvin la locul unde s-a intervenit, cauzand ulterior un accident vascular cerebral.
Accidentul vascular cerebral este o afectiune cat se poate de serioasa. In lipsa atentiei medicale de urgenta poate fi fatala. Si chiar daca medicul intervine la timp pot ramane tesuturi cerebrale moarte, iar recuperarea functiilor afectate depinde de capacitatea tesutului ramas de a prelua functiile celui afectat. Exista, desigur, si cazuri in care aceste accidente vasculare cerebrale sunt repetitive, iar in acest caz se poate ajunge la afectiuni cerebrale cronice. Aceasta afectiune se numeste dementa vasculara.
Desigur, ca orice alta afectiune si accidentul vascular cerebral poate fi prevenit. Este necesar un stil de viata cat mai sanatos, evitarea sedentarismului si punerea accentului pe miscare, un regim alimentar bine proportionat, si cel mai important, reducerea consumului de alcool si tutun pana la eliminarea completa a acestora. Persoanele care consuma alcool si fumeaza sunt mai predispuse la un accident vascular cerebral cu 50{3c0ae28f7ba2fee7d97cbf644c0d9d2a617e65985b4cd9b4c81a694deadcb233} decat persoanele care au renuntat la aceste vicii, fie nu le-au avut niciodata. Fumatul favorizeaza depunerea placii de aterom pe vase si creste riscul de infundare a arterelor, iar alcoolul favorizeaza subtierea vaselor, iar acestea sunt mai predispuse sa se sparga.