Companiile ReNeuron, din Marea Britanie si SanBio din California, care au ca scop principal dezvoltarea terapiilor regenerative au obtinut rezultate promitatoare in urma testelor clinice efectuate si ofera speranta victimelor accidentelor vasculare.
Noua metoda de recuperare testata de cele doua companii presupune injectarea in creier a unei solutii care contine celule stem provenite de la donatori sanatosi si care le permite victimelor aflate in carucior sa se deplaseze fara ajutor, pe propriile picioare. Toti pacientii care au participat la acest test clinic au aratat semne de recuperare.
„Cele mai evidente schimbari in bine au fost remarcate in ceea ce priveste puterea, coordonarea, capacitatea de deplasare, de a-si folosi mainile si abilitatea de comunicare, in special la cei la care centrii vorbirii au fost afectati de atacul cerebral”, a explicat Prof. Gary Steinberg, neurochirurg la Universitatea Stanford, care a realizat aceasta procedura la o parte dintre pacienti.
Substanta injectata continea celule stem mezenchimale prelevate din maduva spinarii de la doi donatori sanatosi. Cercetatorii din cadrul SanBio au intervenit genetic asupra acestor celule pentru a le induce o gena denumita Notch1 care are rolul de a activa anumiti factori care contribuie la dezvoltarea cerebrala a copiilor.
Celulele stem modificate dispar dupa aproximativ o luna de la introducere, insa in acest interval de timp produc factori de crestere (proteine) care construiesc conexiuni intre neuroni si stimuleaza dezvoltarea unor noi vase de sange care au rolul de a hrani tesutul cerebral, noteaza Agerpres.
Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca pana in anul 2030, accidentul vascular cerebral va deveni principala cauza a mortalitatii pe glob, momentan aflandu-se pe locul trei dupa bolile cardiovasculare si cancer. Persoanele cele mai expuse la un accident vascular cerebral sunt cele fumatoare, care sufera de obezitate, care au un nivel crescut al hipertensiunii arteriale ori colesterol ridicat. Alte cauze pot fi arteroscleroza, consumul excesiv de alcool sau de droguri si chiar stresul extrem.