Tragedia care s-a intamplat in clubul Colectiv i-a determinat pe multi romani sa doneze sange. Daca si tu te gandesti sa faci acest lucru, atunci este bine sa stii ca exista o serie de conditii pe care trebuie sa le indeplinesti, cum ar fi, de exemplu, sa nu fi suferit de afectiuni cardiovasculare, renale sau ale tractului gastrointestinal. Donarea de sange presupune recoltarea unei cantitati de aproximativ 500 ml, care se reface, din punct de vedere al volumului, in cateva ore, si din punct de vedere celular in doua saptamani.
Doctorii sustin ca donarea de sange, un act voluntar, anonim si neremunerat, are beneficii pentru organism, pentru ca intareste sistemul imunitar, scade cu pana pana la 30{3c0ae28f7ba2fee7d97cbf644c0d9d2a617e65985b4cd9b4c81a694deadcb233} riscul de paralizie si accident vascular si, nu in ultimul rand, organismul isi creste rezistenta la socuri, obisnuindu-se cu pierderea de sange si inlocuirea acestuia.
Frecventa cu care poti dona sange este de maxim cinci ori pe an, in cazul barbatilor si maxim trei ori pe an, pentru femei. Intre perioadele in care ai donat sange, doctorii iti impun un repaus de cel putin doua luni. Inainte de a dona nu trebuie sa fumezi, insa poti manca un mic dejun in care sa consumi alimente dulci, dar fara proteine sau grasimi. Altfel spus, poti manca o briosa sau o prajitura, dar fara lapte, unt, branza sau mezeluri.
Cand mergi la centrul pentru donare de sange, ia cu tine un act de identitate, fie ca este vorba de buletin, carte de alegator, carnet de conducere sau pasaport. Dupa ce ai donat, este necesar sa cresti consumul de lichide timp de cel putin 24 de ore.
Criteriile pe care trebuie sa le indeplinesti inainte de a dona sange
- Să fii cetăţean român cu domiciliul în România sau cetăţean al Uniunii Europene cu reşedinţa în România
- Să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
- Să ai greutatea cuprinsă în intervalul 50 – 100kg femeile şi 60 – 110kg bărbaţii
- Tensiune arterială sistolică să fie între 10 şi 18mmH
- Să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale
- Femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală
- Să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării
- Să nu ai/să nu fi avut următoarele:
- Afecţiuni cardiovasculare
- Afecţiuni ale sistemului nervos central
- Tendinţa patologică la sângerare
- Afecţiuni ale tractului gastrointestinal
- Afecţiuni ale tractului genitourinar
- Afecţiuni hematologice
- Afecţiuni renale
- Afecţiuni metabolice şi endocrine
- Afecţiuni ale sistemului respirator
- Alergii
- Afecţiuni reumatologice şi imunologice
- Afecţiuni dermatologice
- Intervenţii chirurigicale
- Boli profesionale
- Boli infecţioase şi parazitare
- Afecţiuni maligne
- Encefalopatie spongiforma transmisibilă
Ce drepturi ai ca donator de sange
- Sa primesti rezultatele testelor efectuate pe sangele recoltat: RH; grupă sangvină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (siffilis); ALT (probe hepatice). Acestea sunt confidenţiale.
- La cerere, ai posibilitatea efectuării şi a altor analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară). Acestea presupun o nouă recoltare la sediul centrului de transfuzii.
- 1 zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă) sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării
- Decontarea cheltuielilor de transport dacă ai domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge
- Reducere de 50{3c0ae28f7ba2fee7d97cbf644c0d9d2a617e65985b4cd9b4c81a694deadcb233} la abonamentul pentru transportul în comun (pentru 30 de zile) dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat
- Alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă sau o masă (alimente) post donare la centrul de transfuzii
- Să fii informat asupra motivelor excluderii tale de la donare
Autor: Alexandra Grigore