Schimbarile bruste de temperatura, alternanta zilelor calduroase cu zile foarte friguroase si umezeala constanta din aer pot slabi sistemul imunitar si pot afecta starea de sanatate. Pentru a putea face tuturor capriciilor vremii si pentru a fi siguri ca sistemul imunitar este puternic, specialistii recomanda alimente cu multiple beneficii.
Supa de pui
Remediul clasic impotriva bolilor de sezon, cum ar fi raceala sau forma ei mai grava, gripa, folosit de nenumarate ori de mamele si bunicile grijulii este amestecul delicios de supa de pui si legume.
Metaforic vorbind, supa se comporta ca o bariera impotriva anumitor celule imunitare, pe care le impiedica sa ajunga la suprafata membranelor mucoase. Oamenii de stiinta au tras concluzia ca supa de pui are proprietati inflamatoare, ajuta la eliminarea mucusului si calmeaza iritarea din gat si nas.
Ciupercile
Datorita consumului de ciuperci, productia si activitatea celulelor albe din sange creste, acestea devenind mai agresive si mai puternice in lupta cu bacteriile, “un lucru excelent, atunci cand ai o infectie”, potrivit doctorului Douglas Schar, directorul Institutului de Medicina Naturista din Washington. Consumate frecvent, in stare naturala sau gatite, ciupercile devin un aliat important al sistemului imunitar.
Usturoiul
Usturoiul este folosit de secole pentru cresterea sistemului imunitar, datorita substantelor sale extrem de benefice in lupta cu microbii. Cercetatorii de la “Garlic Information Cetre”, in East Sussex, au demonstrat ca alicinul, un ingredient terapeutic continut de usturoi, grabeste perioada de vindecare si chiar poate anula sansele de contaminare cu un alt virus, protejand sistemul imunitar.
Alicinul incurajeaza celulele albe din sange sa se reproduca si creste, astfel, capacitatea de aparare a organismului, dar are un dezavantaj – este distrus in procesul de gatire al usturoiului. Expertii recomanda consumul a cel putin jumatate de catel de usturoi crud pentru beneficii maxime.
Iaurtul
In iaurt se gasesc „probioticele” sau „bacteriile prietenoase”, acele substante care mentin tractul intestinal sanatos si il protejeaza de microbi.
Un studiu realizat de cercetatorii din cadrul Universitatii din Viena a dovedit publicului ca 200 de grame de iaurt au fost la fel de eficiente pentru organism ca o pastila pentru energizarea sistemului imunitar, dar cu mult mai multe vitamine si nutrienti. Asadar, consumul de iaurt ajuta mai mult sistemul imunitar decat autoadministrarea de pastile pentru imunitate.
Cartofii dulci
Cartofii dulci sunt o leguma a carei aparitie este relativ recenta pe piata locala, motiv pentru care beneficiile incontestabile ale acesteia au fost descoperite cu intarziere. Cartofii dulci sprijina sistemul imunitar si il ajuta sa lupte impotriva virusurilor si bacteriilor care pot cauza infectii. De asemenea, sunt o sursa de betacaroten, cunoscut si ca precursor al vitaminei A, un puternic antioxidant.
Autor: Alexandra Grigore