Numarul de cazuri ale micutilor infectati cu rotavirus din judetul Arges este in crestere si atrage atentia asupra acestui virus, care poate fi identificat rapid, printr-o serie de analize medicale. Infectiile cu rotavirus se transmit de la o persoana la alta cu usurinta, asadar preventia este foarte importanta. Care sunt simptomele acestui virus si cum va puteti proteja micutii de aceasta boala?
In judetul Arges au fost inregistrate, pana acum, patru cazuri de copii diagnosticati cu rotavirus, micutii fiind internati la Sectia de boli contagioase a Spitalului Judetean Arges. Rotavirus este o boala care afecteaza, in principal, sugarii si copiii cu varsta pana la doi ani. Cu toate acestea, daca nu sunt vaccinati impotriva rotavirus, aproape toti copiii se vor imbolnavi cel putin o data cu acest virus, pana la varsta de cinci ani.
Adultii si copiii mai mari de cinci ani se pot imbolnavi de asemenea, dar pentru ca organismul lor este mai puternic, iar sistemul imunitar a capatat imunitate de la infectiile anterioare, poate face fata bolii, iar efectele acesteia nu sunt la fel de agresive.
Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca 500.000 de copii sunt afectati, in fiecare an, de rotavirus si ca vaccinarea impotriva acestei afectiuni scade considerabil numarul de pacienti. Pachetul de analize medicale oferit de Polimed pentru identificarea acestui virus costa doar 25 de lei.
Simptomele infectiei cu rotavirus
- Febra si varsaturi
- Durere puternica de stomac
- Diaree apoasa care poate dura intre 3 si 8 zile
- Diareea severa cauzeaza dezhidratarea organismului si pierderea unei cantitati importante de minerale in organism
Rotavirusul nu se trateaza cu un tratament medicamentos, pentru ca nu exista, in prezent, un medicament pentru aceasta infectie. In schimb, medicii au grija ca parintii sa-si rehidrateze micutii, oferindu-le o cantitate mare de lichide, iar in cazurile in care s-a instalat diareea severa, sa-i interneze pe pacienti, pentru perfuzii.
Prevenirea infectiei cu rotavirus
Boala determinata de rotavirus este cunoscuta, popular, si „a mainilor murdare” pentru ca virsul se ia cu usurinta de alti copiii care au atins jucarii, obiecte sanitare sau casnice atinse inainte de cineva infectat deja. Din acest motiv, masurile de preventie includ:
- Igienizarea baii cu dezinfectant dupa fiecare caz de diaree sau vomitare
- Igienizarea suprafetei pe care se schimba scutecul
- Spalarea pe maini dupa fiecare folosire a toaletei, inainte de masa si la intoarcerea acasa dupa fiecare plimbare in aer liber si in special la intoarcerea de la gradinita sau scoala.
- Toate jucariile, suprafetele sau obiectele casnice folosite de copii in comun trebuie curatate si dezinfectate
- Vaccinarea poate preveni infectia cu rotavirus a sugarului si a copilului mic
Autor: Alexandra Grigore