Apropiindu-se cu repeziciune, vara poate aduce cu sine anumite afectiuni specifice: de la infectii la alte riscuri gasite in mediul inconjurator.
Fie ca va petreceti anotimpul cald in tara sau preferati sa calatoriti in afara granitelor, va prezentam o lista a posibilelor afectiuni care pot fi prevenite cu putina atentie.
Infectii ale urechii
“Urechea inotatorului”, de asemenea cunoscuta drept otita externa, este o infectie a canalului extern al urechii, rezultatul fiind una dintre cele mai des intalnite motive de a vizita un doctor (milioane de vizite anual).
Pentru a preveni infectarea urechii din cauza organismelor aflate in apa, folositi o casca sau dopuri pentru urechi, in timpul inotului.
De asemenea, uscati-va bine urechile cu prosopul, odata incheiat contactul cu apa. Nu indepartati ceara aflata in interiorul canalului urechii, fiindca ajuta la protectia impotriva infectiei.
Hipertermia
Caldura extrema face victime anul, fie ca e vorba de numaratori privind mortalitatea sau sosirea la camerele de urgenta.
De exemplu, in intervalul 1979-2003 s-au inregistrat mai multe decesuri cauzate de hipertermie decat cele provocate de tornade, uragane, inundatii si cutremure combinate.
Vremea caniculara poate provoca hipertermia, o afectiune in care corpul absoarbe mai multa caldura decat poate raspandi, provocand temperaturi extrem de periculoase in interiorul corpului si necesitand atentie medicala imediata.
Din motive de siguranta, este indicat sa folositi metode de ventilatie in timpul zilelor caniculare, sa va mentineti hidratati si sa verificati de cel putin doua ori pe zi starea de sanatate a celor in varsta sau predispusi la probleme medicale din cauza altor afectiuni.
De asemenea, este esential sa evitati lasarea copiilor sau animalelor in masinile parcate si expuse soarelui torid.
Boli ale mainilor, picioarelor si gurii
Aceste infectii foarte raspandite afecteaza de obicei copii sub 5 ani, dar pot fi contactate cu usurinta si de catre adulti.
Pacientii acuza de obicei febra, dureri ale gurii si iritatii aparute la nivelul pielii.
Nu exista vaccinuri care va pot proteja impotriva acestor virusi, dar mentinerea unui grad ridicat de igiena personala, precum spalarea si dezinfectarea suprafetelor foarte folosite si jucariilor poate scadea riscul infectiei.
“Pietre la rinichi”
Un alt lucru de care ar trebui sa aveti grija in timpul verii este deshidratarea. Lipsa de atentie poate provoca ceea ce colocvial numim “pietre la rinchi”.
Pe masura ce transpiri, corpul pierde din apa si produce mai putina urina, dand voie mineralelor sa formeze “pietre” in interiorul rinichilor si de-a lungul tractului urinar.
Pentru a evita aceasta afectiune este doar necesar sa va pastrati hidratati de-a lungul intregii zile.