La momentul actual avem o incidenta crescuta a cancerului de col uterin. Anual, pe plan mondial, apar peste 500.000 de noi cazuri de cancer de col uterin, iar jumătate dintre pacientele diagnosticate pierd lupta cu boala. Atunci când este depistat într-un stadiu precoce, este unul dintre tipurile de cancer care pot fi prevenite şi tratate, întrucât rata de supravieţuire ajunge la peste 90%. Pe de altă parte, dacă boala se află într-un stadiu avansat în momentul diagnosticării, rata medie de supravieţuire a pacientei pentru cinci ani este de aproximativ 20%.
La originea celor mai multe cazuri de cancer de col uterin stau infecţiile cu virusul papiloma uman (HPV). În majoritatea situaţiilor nu există semne şi simptome care să ridice suspiciuni asupra unor leziuni cervicale de grad înalt cu potenţial de evoluţie gravă.
Nici chiar testul Babeş-Papanicolau (PAP), recomandat a fi recoltat anual, nu exprimă întotdeauna prezenţa unei leziuni precanceroase transformante cu risc înalt.
Tocmai din acest motiv, specialiştii au conceput CINtec PLUS, care identifică acele cazuri la care infecţia HPV este persistentă şi care a dus la apariţia leziunilor precanceroase de grad înalt.
Analiza este cu mult mai precisă decât testul Babeş- Papanicolau, pentru ca arata exact dacă sunteți predispuse sa dezvoltati cancer de col uterin.
Recoltarea este aceeaşi ca pentru testul Babeş-Papanicolau.
Noul test de imunocitochimie oferă o alternativă de conduită față de recomandarea clasică de colposcopie, precum și posibilitatea de a optimiza atitudinea medicală în supravegherea pacientelor tinere cu rezultate citologice modificate la examenul citodiagnostic Babes- Papanicolau, de ex ASC-US sau LSIL și cu HPV risc înalt pozitiv, precum și a pacientelor de orice vârstă cu frotiu citologic normal asociat cu test HPV risc înalt pozitiv.
Rezultatul pozitiv al testului reprezintă o recomandare pentru evaluare colposcopică și/ sau tratament chirurgical, excizional, iar cel negativ permite menținerea unei supravegheri citologice; repetarea examenului citologic – exam citodiagnostic Babes Papanicolau la 6 luni.
Se selectează astfel dintre pacientele susceptibile de a ascunde sau de a dezvolta în viitor boli grave ale colului uterin pe cele care au într-adevăr nevoie de tratament excizional, astfel se permite evitarea gesturilor invazive la nulipare și contribuie la reducerea anxietății pacientelor .
Femeile care urmează să facă analiza respectivă ar trebui să ţină cont de câteva sfaturi ale medicilor specialişti, cum ar fi:
- să nu aibă contact sexual sau să-şi facă toaletă vaginală cu 48 de ore înainte de recoltare
- perioada propice este mijlocul dintre două menstre
- să fie făcută la 5-7 zile de la încheierea unui tratament local;
- la cel puţin două-trei zile de la examinare colposcopică;
- analiza nu se efectuează imediat după ecografia transvaginală
- la minimum şase săptămâni de la prelevarea unei probe HPV sau examen PAP’S
- la 1,5-3 luni de la o intervenţie excizională la nivelul colului.
În cadrul clinicii Polimed, prelucrarea se poate face împreună cu testul Papanicolau, intervalul de timp până la decizia finală a medicului fiind micșorat. Altfel, trebuie așteptat un interval de minimum 6 săptămâni de la recoltarea testului B P, în cazul în care rezultatul nu este normal, pentru a evita rezultatul fals negativ al testului CIN TEC.
Dr. Elena Olaru
Medic specialist Obstetrica-Ginecologie
Centrul Medical Polimed