Alergiile alimentare se numara printre cele mai neplacute afectiuni, care iti dau batai de cap si iti rapesc placerea de a savura o mancare gustoasa. De multe ori, ingrediente banale, cum ar fi merele sau portocalele, sunt principalii responsabili pentru reactii adverse care variaza de la dureri de cap pana la diaree, greata si crampe abdominale.
Pentru ca reactiile alergice iti pot strica o dupa-amiaza linistita sau o masa cu prietenii, iti recomandam sa faci o serie de analize care sa iti arate cu exactitate la ce tip de alimente esti vulnerabil. Pachetele alergeni alimentari iti vor arata daca este alergic la nuci, la proteinele din lapte, la anumite legume si fructe, la peste precum codul si crabul ori la cateva tipuri de faina, precum cea de grau ori de secara.
Nucile si lapte, principalii alergeni alimentari
Nucile sunt cele care cauzeaza reactii alergice la un numar semnificativ de adulti. Conform unor studii citate sfatulmedicului.ro, 34 la suta dintre reactiille alergice pe care le-au prezentat adultii sunt puse pe seama nucilor, urmate de alune, fistic, arahide, alune si migdale.
In timp ce foarte multi adulti sunt alergici la nuci, se pare ca pestele si laptele sunt doi factori declansatori pentru reactiile alergice ale copiiilor. Micutii sunt afectati in special de laptele de vaca, dar si de cel de capra, iar medicii recomanda parintilor, in cazul in care au observat o anumita intoleranta, sa evite pe cat posibil al doilea tip de lapte. Altfel spus, daca micutul nu suporta laptele de vaca si prezinta reactii alergice, atunci parintii nu trebuie sa apeleze la un inlocuitor cum ar fi laptele de capra.
Cand fructele si legumele fac rau
Pe langa nuci, alune, migdale, arahide si lapte, exista si alte ingrediente care pot cauza reactii alergice, desi sunt considerate sanatoase si recomandate cu generozitate de nutritionisti. Printre aceste alimente se numara cateva legume si fructe, cum ar fi cartofii, telina, morcovii sau rosiile, dar si portocalele sau merele. Toate aceste pot da nastere la diverse reactii alergice.
In conditiile in care se pare ca singura terapie care functioneaza este eliminarea alergenului din alimentatie, doctorii recomanda ca persoanele care au reactii severe, dar si cei care sufera de astm sa poarte cu ei un autoinjector cu adrenalina. Pentru a fi scutit de astfel de neplaceri si pentru a fi sigur ca nu esti alergic la niciun alergen prezent in produsele alimentare sau in ingrediente folosite la preparea mancarii, iti recomandam sa faci o serie de analize.
Poti consulta aici lista completa a alergenilor inclusi de noi in pachetul de analize pentru alergeni alimentari:
• alune, arahide, nuci, migdale,
• lapte pasteurizat, albus de ou, galbenus de ou, cazeina (principala proteina din lapte)
• cartof, telina, morcov, rosii,
• cod, crab
• portocale, mere,
• faina de grau, faina de secara,
• seminte de susan, soia
Autor: Alexandra Grigore