021.9818
Rezultate analize Programare online
  • Acasa
  • Despre noi
    • Echipa medicala
    • Galerie foto
    • Galerie video
    • Certificari/acreditari
    • Parteneri
  • Specialitati medicale
    • Medicina interna
    • Psihiatrie
    • Obstetrica-ginecologie
    • Dermatologie
    • ORL
    • Endocrinologie
    • Medicina muncii
    • Recuperare medicala
    • Analize de laborator
  • Preturi
  • Promotii
  • Articole
  • Chestionar
  • Contact
facebook

Noutati medicale

26
MAR
2016

Test rapid e. coli producator de toxina shiga

Posted By : adylazy@yahoo.com
Comments : 0


Escherichia coli (E. coli) colonizeaza in mod normal intestinul de oamenilor si animalelor. Cele mai multe E. coli sunt inofensive și de fapt, sunt o parte importanta a unui tract intestinal uman sănătos. Cu toate acestea, unele E. coli sunt patogene, ceea ce inseamna ca pot provoca boli,  diaree sau boli in afara tractului intestinal. Tipurile de E. coli, care pot provoca diaree pot fi transmise prin apă sau alimente contaminate, sau prin contact cu animalele  sau persoanele infectate. Acestea sunt :

  1. coli producătoare de toxină Shiga (STEC) – STEC poate fi mentionat ca E. coli producătoare de verocytotoxina (VTEC) sau E. coli enterohemoragică (EHEC).
  2. coli enterotoxigenă (ETEC)
  3. coli enteropatogenic (EPEC)
  4. coli enteroaggregativa(CEEA)
  5. coli Enteroinvasiva (EIEC)
  6. prolix aderente E. coli (DAEC)

 

Ce este  Shiga E. coli producătoare de toxine (STEC)?

Tulpina de E Coli ce provoaca boala prin producerea de toxina numita toxina Shiga  sau STEC pe scurt. In literatura  acestea se mai gasesc si sub numele de E. coli verocytotoxic (VTEC) sau E. coli enterohemoragică (EHEC);  acestea toate se referă în general la același grup de bacterii. Tulpini E Coli producătoare de toxină Shiga  si care au provocat boli severe au fost E. coli O104: H4,  în 2011 in Europa,  E. coli O157: H7 in America .  Multe alte tipuri (numite serogrupe) pot fi incadrate ca STEC printre care este E. coli O145,  O26, O111 și O103. Unele tipuri de STEC cauzează frecvent boli severe, inclusiv diaree cu sânge și sindromul hemolitic uremic (SHU), care este un tip de insuficienta renala.

Comparativ cu infecțiile STEC O157, identificarea infecțiilor non-O157 STEC este mult mai complexă. În primul rând, laboratoarele clinice trebuie să testeze probe de scaun pentru prezența toxinelor Shiga..

 

Există diferențe importante între E. coli O157 și alte STEC?

Cele mai multe din ceea ce știm despre STEC provine din studiile cu infectii cu E. coli O157, care a fost identificat pentru prima data ca un agent patogen în 1982. Mai puțin se cunoaște despre tulpinile non-O157 STEC. . De exemplu, E. coli O26 produce același tip de toxine care E. coli O157 si  provoacă o boală similară, in ansamblu .

Aproximativ 5-10% din persoanele ce fac infectie cu STEC dezvolta sindrom hemolitic uremic (SHU), dintre acestia aproximativ 10% mor sau dezvolta insuficienta renala permaneta iar aproximativ 50% dezvolta forme mai usoare de insuficienta renala.

In tara noastra toate tulpinile de E. coli identificate ca urmare a cazurilor grave de sindrom hemolitic uremic  au apartinut serotipului O26 producator  a doua toxine  Stx 1 si Stx 2.

 

Cine poate face infecție cu  STEC?

Oamenii de orice vârstă pot fi infectati, copiii foarte mici și persoanele în vârstă sunt mai susceptibile decât altele de a dezvolta boli grave (sindromul hemolitic uremic ), dar chiar și copii sănătoși mai mari și adulții tineri pot deveni grav bolnavi.

 

Care sunt simptomele infectiilor STEC?

Simptomele infecțiilor STEC variază pentru fiecare persoană, cel mai frecvent  includ crampe severe de stomac, diaree (adesea cu sange), si varsaturi. Dacă există febră, ea de obicei, nu este foarte mare (mai mică decât 38.5˚C). Cele mai multe infectii au o evolutie favorabila si starea pacientilor revine la normal în decurs de 5-7 zile. Unele infectii sunt foarte usoare, dar altele sunt severe sau chiar pun viața în pericol.

 

Care sunt complicatiile infectiilor STEC?

În jur de 5-10% din cei care sunt diagnosticați cu infecție STEC dezvolta o complicație care poate pune viața în pericol cunoscuta sub numele de sindrom hemolitic uremic (SHU).

Indicatorii care arata  că o persoană este în curs de a dezvolta SHU  sunt : scaderea frecventei de urinare ,  senzația de oboseala, paloarea  obrajilor  si la nivelul  pleoapei inferioare(fata interna).

Persoanele care au  SHU trebuie sa fie internate urgent  in spital. Cele mai multe persoane cu SHU se recupereaza  în termen de câteva săptămâni, dar unele pot suferi leziuni permanente ale rinichilor sau pot edceda.

 

Cât de curând apar simptomele  după expunere?

Timpul scurs între ingerarea bacteriei STEC și senzația de rău se numește “perioada de incubație.” Perioada de incubație este de obicei 3-4 zile după expunere, dar poate fi si mai scurtă de 1 zi sau mai lunga de pana la 10 zile. Simptomele incep lent cu  dureri ușoare de burta sau diaree non-sangeranda si  se agraveaza pe parcursul mai multor zile.

Atunci cand apare complicatia majora si anume SHU, aceasta  se dezvoltă in medie la 7 zile de la primele simptome, atunci când diareea incepe sa se amelioreze.

 

De unde provin  STEC ?

E Coli STEC trăieste  în intestine de animale rumegătoare, inclusiv vite, capre, oi, cerbi . Sursa majoră pentru bolile umane sunt bovinele. STEC care cauzeaza boli umane, în general, nu immbolnavesc animalele. Alte tipuri de animale, inclusiv porci și păsări pot raspandi de asemenea  tulpinile de STEC.

 

Modul în care sunt răspândite aceste infecții?

Infecția  începe când înghiți-STEC cu alte cuvinte, atunci când  cantități mici (de obicei invizibile) de fecale umane sau animale ajung in apa sau mancarea pe care o ingerezi. Din păcate, acest lucru se întâmplă mai des decât ne-am dori. Expunerile care cauzeaza boala  includ consumul de alimente contaminate, consumul de lapte nefiert (brut), consumul de apă ce nu a fost dezinfectata, contactul cu bovine, sau contactul cu materiile fecale ale persoanelor infectate. Unele alimente sunt considerate a avea  risc ridicat de infectare cu E. coli O157 sau un alti germeni  si se recomanda a se evita:  lapte nepasteurizat (crud), brânzeturi din lapte crud.  Uneori contactul este destul de evident (de lucru cu vacile, cu lapte sau schimbarea scutecelor, de exemplu), dar uneori nu este (hamburger insuficient preparat sau o bucată contaminată de salată). Sunt cazuri de infectie la om prin  înghițirea apei din lac în timpul  înotului, atingerea  animalelor de la Zoo, precum și prin consumul de alimente preparate de oameni care nu s-au  spălat pe mâini  după folosirea toaletei. Aproape toată lumea are un anumit risc de infecție.

 

Cat de frecvente sunt infectiile STEC?

Se estimeaza ca aproximativ 265,000 infectii STEC apar in fiecare an in Statele Unite ale Americii.  STEC O157 cauzează aproximativ 36% din aceste infectii iar cele non-O157 STEC provoca restul. Experții de sănătate publică se bazează pe estimări, mai degrabă decât numărul real de infecții, deoarece nu toate infectiile STEC sunt diagnosticate.  Multe persoane infectate nu merg la medic; mulți dintre cei care merg la medic nu fac un examen de fecale si  multe laboratoare nu testeaza  fecalele pentru non-O157 STEC.

 

Infecții STEC sunt de obicei diagnosticate prin teste de laborator a probelor de scaun (fecale). Identificarea tulpinii specifice a STEC este esențială în scopuri de sănătate publică, pentru a gasi sursa focarelor care apar.

In concluzie contactați medical dumneavoastra dacă aveți diaree care durează mai mult de 3 zile, sau este însoțită de febră mare, sânge în scaun sau vărsături frecvente și daca  volumul urinar este  scazut.

 

Produsul nostru

Test ELISA ce permite detectarea prezentei de E coli producator de toxina Shiga in scaun. Mai exact a prezentei toxinei Shiga Stx1 si Stx2.
50 de serotipuri de E coli sunt capabile de a produce toxina Shiga tip Stx1 sau Stx2 sau ambele, dintre acestea O157:H7 si O26 sunt cele mai frecvente.
Recomandari de recoltare: scaune apoase, scaune cu striuri de sange, probe de scaun de la persoanele ce au avut contact cu un caz dovedit de infectie cu E coli producator de toxina.
Timp de executie 24 ore.

About the Author

Social Share

    Pachete analize medicale

    Pachet analize diabet

    No Responses.

    Pachetul de investigatii intrare in colecivitate (gradinita, scoala)

    No Responses.

    Pachet analize nutritie

    No Responses.

    Hemoglobina glicozilata

    No Responses.

    Screening prenatal - NIPT – Non Invasive Prenatal Test

    No Responses.

    Alergeni micsi

    No Responses.

    Alergeni respiratori

    No Responses.

    Alergeni alimentari

    No Responses.

    Hormonul anti-Müllerian (AMH)

    No Responses.

    Infectia cu rotavirus

    No Responses.

    Pachet analize 10 droguri in urina

    No Responses.

    Pachet analize disfunctie sexuala

    No Responses.

    Pachet analize cardiologie

    No Responses.

    Puncte de recoltare

    • Polimed Caraiman
    • Polimed CMI Dr. Dan Sanda Maria
    • Polimed – Rytmomed
    • Polimed Bd. Tineretului
    • Toate punctele de recoltare >>>

    Pachete analize medicale

    • Pachet analize nutritie
    • Hemoglobina glicozilata
    • Pachet analize boli cu transmitere sexuala
    • Pachet analize alergeni respiratori
    • Pachet analize cardiologie

    Articole

    • Top 5 alimente care intaresc sistemul imunitar
    • Peste 1.5 milioane de romani sufera de diabet
    • Detoxifierea organismului – avantaje si dezavantaje
    Copyright 2015
    Centrul Medical Polimed SRL
    Programare online